HTML - Hyper Text Markup Language

En hemsida kan byggas genom ett program, som till exempel Adobe Dreamweaver (vilket dock ändå kräver förkunskaper i webbdesign), eller att man helt från grunden kodar den själv. Med hjälp av ett textbehandlingsprogram, Word, Wordpad, Notebook, eller annan, kodar man sidans struktur och layout. Det finns tre sätt att lättare begripa HTML:

  • Som strukturmärken - beskriver syftet med den skrivna koden
  • Presentationsmärkning - beskriver sidans stil
  • Hyperlänkmärkning - länkar till andra dokument, inom eller utanför sidans domän.

Alla koderna skrivs mellan tabbar/taggar < > och det är viktigt att avsluta varje kod med sluttagg < / > så att browsern vet var koden börjar och slutar så att inte hela dokumentet färgas av föregående öppen tagg. Fram tills idag skrivs all HTML på det digitala engelska språket! I webbläsaren kan du se hur en HTML-sida är byggd, genom att högerklicka på en tom del av sidan och sen i menyn som kommer upp klicka på "visa källa".

HTML-dokument ska alltid sparas med ändelsen .html, exempelvis min_sajt.html. Man kan döpa om vilket textdokument som helst till .html men webbläsaren kommer varken göra radbrytningar eller annan viktig struktur, utan istället bara visa en enkel rad som skrollas i sidled tills dokumentet slutat, om inte man angett fasta paragrafer vill säga. Startsidan/första sidan ska alltid heta index.html när den laddas upp på en server...