HTML historia

I mitten och slutet på 1990-talet exploderade användadet av Internet från allmännheten, från att tidigare enbart ha använts av institutioner. Många gav sig in på att göra en egen sida och hemsidan var då född.

HTML står för Hyper Text Markup Language och är ett märkspråk för hypertext eller digital text som det också kan kallas. Markup language var från början en metod för redigerare på redaktioner att lättare kunna göra en layout, innan tryck. I och med den digitala ålderns intåg används metoden nu även inom webbdesign, där de senare nämndas metoder kontinuerligt reguleras och programeras av W3C (World Wide Web Consortium - www consortium). W3C utvecklar de protokoll som skickar och mottager koderna (den färdiga sajten) som Webbkonstruktörer skickar till webbläsare (som Explorer, Firefox eller Opera). De avgör bl.a vad som är giltiga HTML- och CSS skripter, och utöver detta är de en kommunitet som utvecklar långsiktiga standardiseringar för webben, vilka finansieras delsvis av privata donationer samt statliga- och kommersiella bidrag.

I början användes mestadels HTML för både sidans struktur och layout, men för att underlätta designers jobb, kom man istället på att använda CSS (Cascading Stylesheet) till att bli mer dominant. Det är dock fortfarande HTML som dirigerar CSS, JAVA (för avancerade tillägg) och PHP (underlättar interaktivitet för sajter). Utan HTML är det svårare att göra en sajt, och med CSS, PHP/pearl/mysql, JAVA mm, blir den mer tilltalande och vackert strukturerad.Vad är?

  • HTML: bygger hemsidans struktur eller själva stommen.
  • CSS: gör layouten efter designers önskan t.ex. färger på bakgrund/texter, skuggor, storlek mm.
  • PHP: möjliggör interaktiv kommunikation för digitala medier. PHP är ett protokoll för direkt kommunikation som vid exempelvis kommentarer, chattar, sända övriga meddelanden mm.
  • JAVA: är i grunden ett programspråk som även används inom webbdesign. Den förenklar direktiv/kommandon till ett "paket" som sedan appliceras på andra plattformer. Man bygger appar/program/sajter med likande metoder, i grund och botten, men de kan skilja sig sinsemmellan genom olika skripter eller även i själva sparandet av dokumentet. Ibland är det önskvärt att ha rörlig layout på sajten och till det kan man bl.a använda JAVA-scripter. De kan möjliggöra tillägg som berikar Internetsajter till att bli mer levande med exempelvis skiftande fotografier/texter/färger när exempelvis musen rörs över ett objekt eller texter.